Професионален 19-инчов монитор от NEC

На българския пазар вече може да бъде закупен професионално ориентираният монитор NEC LCD 1990SXi Photo Edition. Той е представител на най-новата серия професионални дисплеи на NEC, като е специално ориентиран към потребителите, които се нуждаят от монитор за работа с CAD и CAM софтуер, предпечатна обработка, за приложения на финансовият пазар и в медицината.

NEC LCD 1990SXi Photo Edition е 19-инчовият представител на новата серия професионални монитори на този производител. Матрицата му е произведена по технологията S-IPS, чиито предимства са в управлението на молекулите на течните кристали. Субпикселите светят само при подадено напрежение, което е предпоставка за наистина черен цвят, а не тъмносив. Друго предимство на тази технология е, че при изгаряне на управляващия транзистор няма да забележите светещ пиксел, тъй като няма да му се подава напрежение и той ще е тъмен. Нативната му разделителна способност е 1280 х 1024 при вертикална опреснителна честота 60 Hz, a хоризонталната е в честотния диапазон 31.5 - 81.1 Hz, в зависимост от резолюцията. Ъглите на видимост са, разбира се, нещо много важно, и то особено когато мониторът е предназначен за професионална употреба. Затова NEC са отчели този факт и може да се каже, че са постигнали оптимален резултат в тази насока – 178є във вертикалната и също толкова в хоризонталната равнина. Контрастът също е внимателно следена характеристика от всеки специалист и затова NEC LCD 1990SXi Photo Edition предлага нива до 600:1. А яркостта, измерена в кандела на квадратен метър, може да се изменя до стойност 270. Времето за реакция се използва често като средство за реклама на продукта от страна на производителите. Но в случая не става дума за масовите на пазара десктоп дисплеи, а за професионален. Затова основните характеристики на модела включват много изчерпателна информация относно времето за реакция на матрицата. Преминаването от сив в сив цвят става за 9 милисекунди, 11 са необходими за прехода бял към черен, а от черен към бял – 7 милисекунди. Мониторът разполага с три възможности за входен сигнал – един DVI-D, един DVI-I и аналоговия 15-пинов D-sub. Интерес в случая представлява възможността да използвате едновременно и 3-те, тоест да включите до 3 компютъра да използват монитора. Поддържаните от монитора технологии се грижат за удобството на потребителя при работата му с продукта.

AutoBright предпазва очите ви, като променя яркостта на изображението, когато то е изпълнено със светли, искрящи тонове. Разбира се, ако смятате, че тази функция би пречила на работата ви, може да я дезактивирате от настройките му. Същото важи и за AmbiBright, която с помощта на сензор измерва осветеността в помещението и променя яркостта в зависимост от сойността му. Благодарение на sRGB отпада необходимостта от вграждане на цветови профили във файловете, ако притежавате съвместими принтер, скенер, цифров фотоапарат и монитор, тъй като тази функция се грижи да има минимално изменение на цветовете при обмен на данни между тези устройства. OmniColor TM се грижи за съвместимостта и контрола на наситеността и цветовия фон на RGB и CMYK образците. OptiClear DVM- Dynamic Visual Mode оптимизира яркостните и цветови настройки на монитора в зависимост от изображението, така че да се сведе до минимум времето за реакция на матрицата. А Auto Black Level се грижи за нивото на черния цвят с помощта на вграден датчик. При необходимост може да завъртите екрана дори на 90є (портретен режим), тъй като механичният дизайн на стойката го позволява. Cable Comp технологията на NEC подобрява драстично качеството на изображение при използване на дълги (до 100 метра) кабели, като компенсира различното време за преминанаването на сигналите на трите цвята и съответно затихването им. TileMatrix е хардуерна функция, с която може да изградите видеостена с до 5 х 5 монитора. Полезният софтуер Naviset TM и Naviset TM Administrator за пълен контрол на настройките на монитора от компютъра или дори чрез локалната мрежа ще получите абсолютно безплатно при закупуване на NEC LCD 1990SXi Photo Edition. Като към него са включени 28 тестови изображения, специално проектирани за калибриране на монитора, а за да е всичко точно както желаете, в комплект с монитора ще получите и колориметър. При подредбата на бутоните е използван различен подход, като те са разположени под формата на обърната буква L в десния ъгъл на предния панел. Това нововъведение е направено с цел работата с тях да се улесни максимално за потребителя. Размерите на монитора са 402.3 x 410.7 - 560.7 x 247.3, като тежестта му е 9 килограма. Заради сериозното тегло, стойката на монитора е изработена така, че той да стои много стабилно и да е предпазен максимално от случайно падане.

NEC LCD 1990SXi Photo Edition е много добро решение за всеки, който има нужда от професионален монитор. Независимо дали работата ви ще е свързана с предпечатна подготовка, CAD и CAM софтуерни продукти, специализирани приложения в медицината, може да разчитате на този монитор. Имайте предвид, че гаранционният му период също е много привлекателен - 3 години, като през този срок мониторът ви ще бъде подменен дори и при само един неработещ пиксел. Все пак това е професионален дисплей и е ясно, че един професионалист не може да прави компромиси. Може да закупите NEC LCD 1990SXi Photo Edition от фирма Вали на цена 1329 лева с включено ДДС.